Samsung 900X3A: A legvékonyabb koreai notebook

Pehelykönnyű és szuper erős.

Egy kisebb szünet után, valami igazán érdekessel tértem vissza hozzátok. Tartós tesztre kaptam egy Samsung 900X3A notebookot. Nem kisebb dologra szánták, mint riválist állítani a világ legvékonyabb laptopjának a MacBook AIR-nek. Utóbbi diadalmenete mostanában ismét erőre kapott, újabb frissítés után. Erős az ellenfél, lássuk meg tudja-e szorongatni a Samsung az ellenfelét.

Csomagolás

Kézhez kerülése után az volt az első gondolatom, hogy na végre! Erre vártam mióta. Végre egy olyan Samsung laptop, ami nem csak jól néz ki, hanem tényleg stílust sugároz magából. Már a doboza sem átlagos, szép szövet borításos, benne lapul maga a készülék, pár iromány és egy töltőkábel.


Imádtam a dobozát

Külső

A dobozból kiszedve, nagy meglepetés fogadott ismét: kellemesen hideg volt a felső borítása. Első ránézéskor műanyagnak véltem, de újbóli megvizsgálás után eszméletem fel, hogy alumínium házat kapott. Pontosabban: "dúralumíniumot", ami elvileg kétszer olyan erős mint az alu, fő felhasználása területe pedig a katonai repülők és speciális felszerelések. No, közel sem egy unibody váz, mégis jó érzés volt, hogy a világ másik felén sem felejtették el, miből kell jó gépet készíteni. A kijelző hátlapja, illetve a billentyűzet körül, szép feketében pompázott. Az alján a már megszokott műanyagot használtak. Kicsit sajnáltam, de talán nem fog szőrszálakat égetni hosszabb ölbevétel után sem.


Dúralumínium

Pehelykönnyű, 1.31kg. Bár nehezebb mint a rivális, de így is volt olyan nap, hogy benne felejtettem a táskámba és észre sem vettem azt, egész napos mászkálás közben. Tényleg "ultra-hordozható" kategória. Legvastagabb 16.3, míg legvékonyabb pontján mindössze 15.9 mm!


Nagyon vékony

Érdekes, világos színű csíkot tettek a gép oldalára, összecsukott állapotban szép ívet ír le, egyetlen hátránya, hogy használat közben engem többször megvágott. Biztos idővel lekopik az éle, ezt azért átgondolhatták volna jobban is.


Elölről


Oldalról

A csatlakozási pontokat érdekes módon oldották meg, a gép két oldalán kinyitható "szárnyak" vannak, amiben foglalnak helyet a csatlakozók. Csukott állapotban beleolvadnak a formába, de valahogy a 3 forintos műanyag érzése jutott eszembe, főleg a ferde USB csatlakozó láttán. Remélem ez csak ezt a gépet érintette. Csatlakozókból, mérete ellenére, nincs hiány:

  • 1 x USB 2.0
  • 1 x USB 3.0
  • MicroSD kártyaolvasó
  • HDMI kimenet
  • Fülhallgató kimenet, bemenet
  • RJ45 (LAN) amihez adnak átalakítót is a dobozban

Az áramellátásról gondoskodó kábelt a készülék bal oldalán, a távolabbi sarokba helyezték el, tökéletes helyen. Észrevétlen, nem akadályozza a további csatlakozók behelyezését, mint az AIR esetében. Az adapterbe építették a hálózati csatlakozót, így a 2-3 méteres kábel könnyen mozgatható, nincs középen felesleges "nehezék".

Kábeleken túl, helyet kapott egy 'n'-es WiFi, és egy Bluetooth 3.0. Egyikre sincs panasz, teszik a dolguk.

Képernyője 13.3 col, LED HD. Maximális felbontása 1366 x 768, (16:9-es arány). Legnagyobb fényerővel a szabadban is élvezhető.

Hatalmas plusz pont az óriási méretű, több ujjat, sőt gesztusokat kezelő touchpad. Natív támogatást nyújt a kétujjas scrollhoz, zoomhoz. Nagyszerű érzés volt használni, nem volt szükségem külső egérre.

A billentyűzet elfogadható volt, picit azért mozgott, ami zavaró lehet. Itt a külön pontot a háttérvilágítás adta, ami zseniálisan használhatóvá tette az esti órákban való gépelést. Ráadásul mindezt állítható fényerővel. Következő gépem vásárlásakor ez kritérium lesz, annyira használható.

Van beépített kamera, annyira jól álcázva, hogy el is felejtettem kipróbálni! :)

Részletes specifikáció itt.

Belső

A legkisebb modellhez volt szerencsém, de nem volt okom panaszra:

  • Intel® Core™ i5 Processzor 2467M (1,6 GHz, 3 MB L3 Cache)
  • Intel® HD Graphics 3000 grafikus processzor (osztott memóriás)
  • 4 GB DDR3 memória 1333 MHz (4 GB x 1, 1 foglalatos)
  • 128 GB SSD

Pozitív itt is az alapból beépített SSD, amivel tényleg sokkal gyorsabban működik az előre telepített Windows 7. Helyszűke várható, cloud szolgáltatások nélkül, bár utóbbi nélkül már nehezen tudnám elképzelni a munkám, így ez sem jelentett problémát nálam.

Az akkumulátorára nagyon büszkék lehetnek, a 7 órás becsült üzemidő valóban 7 óra közeli folyamatos használat (netezés, szövegszerkesztés) mellett. Videózás jobban szívja a telepet, játékra nem igazán használható az integrált grafikus kártya miatt. Kipróbáltam mennyit bír minimum fényerővel, altatás nélkül, folyamatos üzemkész állapotban. Meglepődtem, de több mint 9 órát! Egy egész munkanapot végigvilágított mellettem, 0 használat mellett. A 6 cellás, Lítium Polimer aksik, megszolgálják. Remek érzés elvinni magammal, a töltője pedig valahol otthon a szekrény mélyén...

Ár

A készülék legnagyobb hátrányát az árában érzem. Magyarországon kb. 369 990 forint körül került forgalomba a legkisebb modell, nagyobb SSD-vel, több memóriával is kapható, jelentős plusz befizetés ellenében.

Összehasonlítva a 13 hüvelykes AIR-rel, ami szinte megegyező alkatrészekkel szerelt, 389 990 forintot kérnek. Ez 5%-os árbeli eltérést jelent a Samsung javára. Azonban elég borsos az összeg ahhoz, hogy ezt szinte semminek érezzük.

Értékelés

A Samsung nagyon jó úton halad, hogy minden téren szorongassa a riválisát. Telefonok piacán látszik, a Galaxy S II, valóban elkezdte kifogni a szelet az Apple vitorlájából, ott szemmel látható, mit jelent a 25%-os árkülönbség. Szemben a tablet piacon, még nagyon a lemaradások, mind árban, mind készülékben. Várhatóan jobb eladást produkálnak majd a jövő év elejére ígért 4 magos Samsung táblagépek, tehát itt is a második generáció az, ami igazán versenyképes lehet.

Meg merem kockáztatni, hogy ilyen árazással csak szűkebb kört fognak elérni a 9-es széria ezen darabjával, illetve ez valójában csak szárnypróbálgatás, a prémium kategóriás ultrakönnyű notebookok piacán.

Kíváncsian várom a jövőévi, frissített verziót, ahhoz nagyobb reményeket fűzök. Az elkövetkezendő sikereit, a piaci résnek köszönheti, miszerint ilyen árkategóriában nincs hordozhatónak mondható vetélytárs (windows környezetben). Meglátásom szerint, magas költségvetésű cégek fognak ebből vásárolni, sokat utazó üzletembereiknek.


Mérges parasztok

Összefoglalva

Azt mondanám, ha valóban szükségem lenne egy új notebookra ezt választanám, de csak 200-300e forint körüli áron. Ebben szerepet foglalt az is, hogy az általam elképzelt árkategóriában, nincs igazi alternatívája.

A készüléket köszönöm a Samsungnak. Bővebb, részletesebb leírást itt találtok a tesztelt termékről.

Tetszett a bejegyzésem? Kövess -on, vagy -en.

46 komment
2011. szeptember 26., hétfő 13:50 szerző: Android Market

A bejegyzés trackback címe:

https://livingandroid.blog.hu/api/trackback/id/tr203242427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dex.ion 2011.09.26. 14:59:30

hát ez inkább netbook mint notebook, de legrosszabb esetben is a kettő közt van vhol.

LivingAndroid.blog.hu 2011.09.26. 15:03:12

@dex.ion: Sokat gondolkoztam ezen, de ez már az AIR-nél is felmerült, mint probléma. A 11"-os verzió abból mindenképp NETbook kategóriába sorolnám, ehhez viszont nagyon erőszakosnak kellene legyünk, hogy lesoroljuk a "kicsik" közé. Tartom a notebookot, de válom az ellenvéleményeket is.

üdv,
L.A.

reconka · http://www.reconka.info 2011.09.26. 15:09:12

na holvannak azok az androidos sracok akik hangoztatjak felebol lehet kihozni?

dex.ion 2011.09.26. 15:20:11

@LivingAndroid.blog.hu: ok, egyezzünk ki egy döntetlenben, tény, h nagyobb a kijelző a megszokott tíz col körüli netbook-oknál, de azért kisebb, mint a 15-6 colos notebookoknál, továbbá az 1,6 ghz-es cpu és a könnyű súly nálam inkább netbook kategória.
:)

Darázs Csaba 2011.09.26. 15:21:39

Asus UL30A hagyományos, 500Gb HDD-s notebook-om van, sajnos BT nélkül. Anno azért vettem (14 hónapja), mert 12 órás készenléti idővel hirdették.

Alapból energy saver módban megy állandóan (nem "világít" a monitor, csak műxik), így nekem gond nélkül hozza a 8-9 óra folyamatos munkát + esetleges filmnézést, külső áramforrás nélkül. Ha repülök, minden esetben ezt a gépet öli meg utoljára az elektron hiány.

Kíváncsiságból most megmértem: legvastagabb pontján 15,2mm vastag. 13 inch a LED monitor átmérője, ami bőven elég.

Hja, az ára 703 dollár volt, 200 Ft/dollár kurzus közelében.

yetii 2011.09.26. 15:28:04

@dex.ion: Ezt hívják subnotebooknak...

2011.09.26. 15:38:14

Továbbra is vaio Z - 13,3-as méret, fullHD kijelző, rendes VGA, optikai meghajtó, nem ULV proci - cserébe drágább, 1,4kg és nem bírja olyan sokáig aksiról.

dex.ion 2011.09.26. 15:41:51

@yetii: ühüm, megnéztem, igazad lehet. talán ez a legjobb kategória ennek a gépnek a besorolására.

Sequoyah 2011.09.26. 15:42:17

@dex.ion:
Netbook attól netbook, hogy csak netezni lehet rajta, minden másra gyenge.
Ez egy erős, teljes értékű gép, csak a kijelzője kissebb. Ezen még IT fejlesztést is vállalnék külső monitort csatlakoztatva.

djpetee (törölt) 2011.09.26. 15:43:19

Jo kis gep :) szivesen kiprobalnam!

Egy eszrevetel a szerzonek: "Az áramellátásról gondoskodó kábelt a készülék bal oldalán, a távolabbi sarokba helyezték el, tökéletes helyen. Észrevétlen, nem akadályozza a további csatlakozók behelyezését, mint az AIR esetében."

Nem a tapkabel akadalyozza a tobbi csati bedugasat hanem az ormotlan 3g modem ;-) Vagy ugy is mondhatnank h az usb akadalyozza a tapkabel bedugasat ;) Tudom szorszalhasogatas, de ha mar idezunk akkor tegyuk pontosan :)

szep napot! :)

LivingAndroid.blog.hu 2011.09.26. 15:49:41

@djpetee: ott egy nagy USB eszköz okozta a problémát, azért nem fért oda a tápkábel. No de itt pont nem ez van :)

üdv,
L.A.

fuakjs11 (törölt) 2011.09.26. 16:03:50

@dex.ion: Ugyanmár...
Az egyetlen ok, amiért ma a 15,6" 16:9-es foskazal 1366x768 felbontású laptop a legelterjedtebb, mert a gyártók ezt erőltetik ránk. Betiltanám, szar az egész. Feleslegesen nagyok, függőleges hely meg nincs.
A 13-14 pont jó notiméret, max 3 centi körüli vastagsággal és 16:10 kijelzővel (lehetőleg 1440x900). Ennél nagyobbat csak nagyon indokolt esetben érdemes venni.
Persze ezek drágák mint a szar, mert nem ezeket tömegtermelik.

C4rt3r 2011.09.26. 16:46:38

Mire jó az optikai meghajtó? Használja még valaki? Mire?

Nick Leeson 2011.09.26. 17:02:36

@franc0: Tökéletesen egyetértek!
A notebook lényege a hordozhatóság, ki a fene szeret egész nap egy tepsit cipelni? (15,6")
Sokkal praktikusabb egy 13-14-es minőségi gép.

MacMester 2011.09.26. 17:12:51

kicsit sajnálom a Samsungot, bár nyilván jól megy nekik és nem szorulnak a sajnálatomra. De MacBook Air áron adni valamit, ami paramétereiben nem alázza porba, és a tesztelő ítéletét olvasva nem számszerűsíthető benyomásokban is csak megközelíti, helyenként eléri a makkbukkot, háááát. Miért nem csinálnak valamit a nulláról (félcopy helyett; lásd még műanyag alja, ultrabrutál minőségű a teteje, világító bill, sok port, de kérdőjeles kidolgozás, designelem, ami vág stb.). Szerintem képesek lennének valami egyedit és használhatót letenni az asztalra. Mai napig etalon egy régi Samsung okostelefonom, amiben egy-két olyan dolgot is meg mertek lépni, amit addig szinte senki... És jól jöttek ki belőle.

MacMester 2011.09.26. 17:16:21

pl. miért nem teszik végre az usb portot, de legalább egyet a képernyőbe-mármint a felső panelrészbe? Vagy mondjuk a kártyaolvasót... végre nem törnéd el, és akkor is be lehetne dugni, ha mondjuk az öledben puhán van, nem fekszik fel stabilan a gép. vagy szettben árulni bt-s egérrel és kiegészítőkkel. Ez Samsung szinten filléres kiadás, egyébként meg fényévekkel javítja a komfortot, a minőségérzetet, és a legtöbb user nem vesz magának ilyesmit, csak valami olcsó vagy középolcsó szart.

L.A. · http://blog.fuggoagy.hu 2011.09.26. 17:37:29

"égetni hosszabb ölbevétel után"

használj babtáblát, elfelejtheted a meleget.

LivingAndroid.blog.hu 2011.09.26. 17:42:08

@L.A.: névtolvaj! :-)

Nem melegedett, csak 4 óra fullhd filmnézés után, akkor is inkább a billentyűzet körül.

üdv,
L.A.

aha, persze 2011.09.26. 17:58:54

"Vetélytársat állítanak az Apple AIR-rel szemben, sikerülhet?"

Külső:
A "szálcsiszolt" felület az elegáns design leggiccsesebb eszköze, kb parasztvakítás: a stílust és divatot nem egészen közelről ismerőket meg lehet vele fogni. Vesd össze: elegáns aranynyaklánc és hüvelykujj vastagságú aranyfux (Air vs 900X3A)

Belső:
OSX-nek vetélytárs? Olyan nincs :)

bonobonohu · http://bono.hu 2011.09.26. 18:10:53

"Hatalmas plusz pont az óriási méretű, több újat, sőt gesztusokat kezelő touchpad."

UJJAT!!!

LivingAndroid.blog.hu 2011.09.26. 18:17:46

@Bono: Ez fájt, javítottam. Köszönöm.

@L.A.: Elvenném, ha kéne! ;-)

üdv,
L.A.

LivingAndroid.blog.hu 2011.09.26. 18:22:58

@L.A.: Szépen felépített reklámkampány! ;-)

üdv,
L.A.

SzuperKiraly 2011.09.26. 18:24:23

Az Air ennyi pénzért ezt simán veri:

logout.hu/bejegyzes/julwczar/air_2011_az_ultrabook/hsz_1-200.html

Ez persze nem a Samsung hibája, mindent megpróbáltak, de annak ára van, és úgy már egálban vannak.

Viszont az Air kijelzője jobb, és kipróbált hardware (beleértve a gépházat is).

valakitalánvagyok 2011.09.26. 18:28:46

@L.A.:
Hű ez a google a barátod itt még mindíg poén?
Azért köszi a fáradozásod!

2011.09.26. 18:34:47

Ez tényleg jól néz ki és jól használhatónak tűnik de az ár/érték arány kérdéses.

Az ASUS UL egy jó kompromisszum csak a minőség problémás, pláne 2 éves kora után.

Párom Lenovo U350-ese hasonló paraméterekkel bír, persze full műanyag de az elég megbízható és a minőség is hibátlan. Az ára pedig szintén a fele...

Hoztak hozzánk már sok gépet gar idő után, hogy az 2-3 v. sok százezer volt és 1-2 év után kuka... Akinek sok pénze van az úgyis megveszi persze.

873ujr3rk 2011.09.26. 19:02:12

"szép ívet ír le, egyetlen hátránya, hogy használat közben engem többször megvágott"

lol

873ujr3rk 2011.09.26. 19:04:18

"369 990 forint"

triplalol. akkor nem kérdés h inkább AIR, működö oprendszerrel és nem úgy kinézve mintha AIR lenne, hanem úgy, hogy valóban az.

hallari 2011.09.26. 19:24:01

@reconka: a frissen nyílt magyar Applestore-ban az Iphone 3g 155.000,- Ft. Az én androidos telóm, ami nagyjából ugyanazzal a hardverrel van szerelve, szoftveresen pedig jobb is 50.000 volt. Ja és kétkártyás. Úgyhogy nem feléből, kevesebb, mint harmadából ki lehet hozni. Az Appleblogon pedig a múltkor az egyik bloggazda mesélte, hogy valami zsinór kellett neki, ha jól emlékszem 8-10 ezerért meg is kapta /eredeti Apple/. Erre többen szörnyülködni kezdtek, hogy alma nélkül ez párszáz forintos tétel lett volna. Nem véletlen van az Apple-nek több készpénze, mint az amerikai kormánynak. Nem egy kivétel-laptopból kell kiindulni.

Jólfelhúztammagam 2011.09.26. 19:51:03

@hallari: Milyen kétkártyás androidos telefonod van, ami 3G és HSDPA képes?

hallari 2011.09.26. 20:00:21

@Jólfelhúztammagam: Gigabyte 1317D Rola. Van, hogy az asztali barebone számára használom hotspotként.

Jólfelhúztammagam 2011.09.26. 20:08:35

@hallari: Azt hittem már kijött valami jobb. Ilyesmit vennék én is, de félek, hogy ez lassú. Egyébként tényleg szifon3 szintű HW.

szmoker (Homo Trollicus) 2011.09.26. 20:17:19

@873ujr3rk: működő oprendszer?
Win7 nem elég működő?...

hallari 2011.09.26. 20:31:38

@Jólfelhúztammagam: ja, nem egy izomgép, de nekem megfelel. Ahol vettem /Speedshop XIII. ker./ volt még két Samsung meg még egy gép, kétkártyásak. Mondjuk olcsóbbak voltak, úgyhogy lehet, hogy nem jobbak. Én is azért vettem ezt, mert az ára alapján jobbnak gondoltam, de elképzelhető, hogy valamelyik Samsung mégis jobb. Egyébként valaki írta a Mobilarénán, hogy kétkártyásban nemigen fognak erősebbet kihozni. Talán egy-két év múlva, akkor is a mindenkori kötelező hardver-minimummal.

Gekko 2011.09.26. 20:37:42

Játékgép. Egy hordozható masina legyen strapabíró, pl ThinkPad X sorozat. Egyébként dísztárgy, annak mondjuk szép. Viszont kár erőltetni ezt a mobilitás kérdést. Biztos vagyok benne, hogy ez nem repülné körbe velem a világot párszor, mint azt az "admirable" X40-esem tette, zokszó és hiba nélkül...

Ua. igaz az AIR-re is... ami elég ramatyul néz ki egy reptéren ölből lecsúszás után...

Jólfelhúztammagam 2011.09.26. 20:43:12

@hallari: Nem akarok nagyon offolni, de most látom, hogy van a 1345-ös is, ami újabb, erősebb. Kezdenek potyogni ezek a 3G-s kétkártyás androidok. Év elején még csak ígéreteket lehetett olvasgatni, most meg már jönnek mindenféle gyártóktól az egyre elfogadhatóbb készülékek.

pause 2011.09.26. 20:54:30

olcsobb lenne blokkolnam..

2011.09.26. 20:58:59

@hallari: álmodj királylány az 50 ezres jobb androidos telódról

persze valakinek minden fos jobb mint az iphone mert nem látott még olyat
ja és nekem is androidos telóm van a felsőkategóriából (szóval megnézném a te hardvered) de így isazt mondom, hogy van még mit dolgozniuk rajta.. az egyetlen amiben jobb talán azok a widgetek

hallari 2011.09.26. 21:04:27

@Alec: mi van?! Ki mondta, hogy jobb?! Arról volt szó, hogy olcsóbb!! Ez a telefon a harmadába kerül a 3G-nek (Applestore áron számolva) és kb. ugyanaz a hardvere! Tanulj már meg olvasni és értelmezni! Ha meg nem tetszik az Android, szabad a vásár, tömheted Steve Jobs zsebét, úgysincs elég pénze!

hallari 2011.09.26. 21:08:35

@Jólfelhúztammagam: tényleg, belehúztak. Mondjuk ez már több, mint 70 pénz... De persze ha az kell, akkor megfontolandó.

LivingAndroid.blog.hu 2011.09.27. 10:41:30

Kérlek ne trollkodjatok már android-iphone vonalon. Ez egy Samsung laptop.

üdv,
L.A.

Facebook

Living Android

Blog a kicsi zöld emberkés operációs rendszerről, meg az azt magukévá tévő kütyükről..

Címkék

Feedek

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása