Android Donut és Eclair EEE PC-n

Este felhegesztettem az EEE PC-mre az Androidot. Gondoltam összerakok egy kicsi buta gépet, amely leginkább egy telefonhoz hasonlít. Két változatot is kipróbáltam, de az egyik rosszabb volt, mint a másik. Pedig elvileg mindkettő barátja a kézikészüléknek.

A cél az, hogy ne csak ARM-os (RISC - Reduced Instruction Set Computer) mobil kütyükön futhasson az Android. Mivel egyre több mobil eszközbe kerül Intel (CISC - Complex Instruction Set Computer) mag (mint például az EEE-kbe is), egyre nagyobb igény van rá. Legalábbis felhasználói oldalon. Az x86-os architektúrára már fejlesztgetik már egy ideje a törpe-linuxot. Az éllovas az android-x86.org csapata.

A minap nézegettem, hogy kijött az android 1.6 r2 az x86-os platformra, vagyis az Inteles  kütyükre. Még márciusban szenvedtem az EEE-s változattal (android-x86-eee-2.0), de nem sok sikerrel. Most újra megpróbáltam, hátha. A gép amúgy egy 900 MHz-s EEE 2 giga RAM-al.

 

Eclair (2.0)

Elsőként ezt szedtem le, hátha titokban javítottak már rajta. Annál is inkább reménykedtem benne, mivel ez az egyetlen EEE PC-khez szánt csomag. Miután felraktam, nem túlzottan elégedett az eredménnyel.

A proci már az indításkor agyon lett terhelve, és ez így is maradt a kikapcsolásig. Bármit is csináltam, azt csak iszonyat lassan tudtam. Például egy egérmozdulat lekövetése másodpercekig tartott. Így aztán extra idegesítő volt, hogy mindenre kattintani kell. Ráadásul a célzás így elég nehézkes volt.

Lassú volt a panelek megnyitása, nehézkes a netkapcsolat, ráadásul hiába figyelt ott az 4+16 giga SSD a gépben, állandóan SD kártyáért könyörgött az amúgy 350 megás telepítés mellett is. Formázni meg ugye nem lehet, hiába alapból benne van a csomagban  a ConnectBot, és azzal be-rootolhatunk. Lemezműveletek nyista.

Egy-két óra szenvedés után végképp meggyőztem magam, hogy ezt az Eclair mutánst (2.0) megpróbálom elfelejteni.

Donut (1.6 r2)

A Donut szinte egy csettintésre települ a maga 50 megájával, ami telepítve sem több 100 megánál. :) A mai OS méretek ismeretében ez több, mint mókás. Ez a márciusi kiadás gyorsan föláll, gyorsan vezérelhető. Nem pörgeti szét a gépet, és nagyjából minden működik rajta.

Az AppStore, ami a lényeg lenne (mert az x86-nál nem AndroidMarket valamiért), természetesen nem akar menni. A programok néha kiakadnak, és hol előtűnnek a semmiből, hol exkuzálva önmegsemmisítésbe kezdenek. Itt is probléma volt az SSD/SD kártya móka, viszont az 1.6-os még pluszban sűrűn eldobálta a WLAN-t is.

 

Donut / Eclair + EEE = nem okés

Ha őszinte akarok lenni, akkor mindkét változat eléggé használhatatlan ebben a formában.  Az Android elsősorban telefonokra, és azok hardverére van kihegyezve. Ugyan van egy érintőképernyő modulom a fiókban az EEE-hez, de az sem oldaná meg az összes bosszantó dolgot.

A megszokott egeres gépelős, és gyorsbillentyűs dolgok vagy nem, vagy csak igen korlátozottan működnek. Szövegbevitelnél a szövegmező részlegesen kitakarásra kerülnek (transparency kb. 30%), így nem nagyon látjuk, hogy mit gépelünk. Ez ugyan beidegződés, de a dupla kattok dupla megnyitást eredményeznek párhuzamosan futtatható (nem korlátozott) szoftvereknél. Zavaró, hogy a legtöbb esetben nincs visszajelzés (üres a statusbar) a futó alkalmazásokról.

Az Eclair 80%, míg a Donut 50%-on pörgeti a procit alapjáraton is. Így aztán nem sok számítási kapacitás marad egy szoftver futtatására. A legtöbb progi nem lövi ki magát egy visszalépéskor, vagy alapképernyőre ugráskor. Hamar megtelik a memória, ráadásul a videó memória is innen épül.

Nagyjából ennyi jutott most eszembe az Android + EEE házasságról. Azt hiszem, hogy még egy darabig várok, mire az x86-os változat is kiforrja magát. Persze egy próbát megért, már csak a változatosság, meg a lehetőség miatt is.

Tetszett a bejegyzésem? Kövess -on, vagy -en.

Szólj hozzá!
2010. április 15., csütörtök 19:49 szerző: itschykhatschy

A bejegyzés trackback címe:

https://livingandroid.blog.hu/api/trackback/id/tr461923882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook

Living Android

Blog a kicsi zöld emberkés operációs rendszerről, meg az azt magukévá tévő kütyükről..

Címkék

Feedek

Creative Commons Licenc
süti beállítások módosítása